Ikona zámek Členská sekce Napište mi Ikona e-mail

6 nejčastějších nástrah, které vás při výběru půjčky mohou stát velmi draho

6 nejčastějších nástrah, které vás při výběru půjčky mohou stát velmi draho

Blížící se Vánoce a touha dopřát svým nejbližším to nejlepší vede často k úvahám nad půjčkou. Obzvlášť v případě, pokud se octnete v situaci, kdy nedisponujete dostatečnou finanční rezervou. Rychlost vyřízení půjčky má mnohdy vyšší prioritu než řádně zkontrolovaná smlouva, čehož s radostí využívá řada nekalých poskytovatelů.
Na co si dát tedy při výběru půjčky pozor? Čtěte dál a dozvíte se pět nejčastějších nástrah, které vás v konečném výsledku mohou přijít pěkně draho…
Oblíbené triky podvodných a nekalých půjček. Na co si dát pozor?

RYCHLÉ PŮJČKY BEZ DOLOŽENÍ DOKLADŮ

Každý určitě aspoň jednou viděl reklamu na půjčku, kde nemusíte dokládat žádné finanční příjmy ze zaměstnání, nevyžadují minimální příjem ani nekontrolují registry dlužníků. Takové půjčky vám garantují vyřízení během pár minut a možnost půjčit opravdu každému (i klientům, kterým by banky nebo nebankovní poskytovatelé půjčku standardně zamítli). Na první pohled velmi lákavá nabídka, která ušetří mnoho času po vás, ale velmi často chce neadekvátní ručení vlastní nemovitostí, čímž vzniká velký nepoměr mezi půjčkou a hodnotou ručení.

RADA: Nikdy neručte vlastním majetkem za nepoměrně menší půjčku!

 

POPLATKY NAD RÁMEC SMLOUVY

Další častou taktikou bývají požadavky na úhradu poplatků ještě před skutečným poskytnutím finančních prostředků. Pokud si banka nebo nebankovní poskytovatelé účtují poplatky za poskytnutí půjčky nebo administraci spojenou s vyřízením půjčky, měli byste být o tom v prvé řadě informováni a následně by se měl tento poplatek stát součástí půjčky.

RADA: Neplaťte poplatky za zprostředkování – měly by být započítány až do jednotlivých splátek!

 

POZOR NA PŘEDČASNÉ SPLACENÍ A OPOŽDĚNÉ SPLÁTKY

Dnes se setkáváme čím dál tím častěji s tendencí klientů refinancovat své půjčky. Tato metoda je poměrně oblíbená a přináší pro klienty řadu výhod. Někdy se ale takový pokus může klientovi velmi prodražit – a sice přehnaně vysokou sankcí za předčasné splacení. Taková sankce je v řadě případů ve výši desítek nebo stovek tisíc a slouží k tomu, aby byl odchod klienta co možná nejsložitější.

Stejně draho vás ale může přijít i přemrštěná sankce za pozdní splácení. Díky čemuž se velmi rychle může stát, že samotná sankce překročí půjčovanou částku. Tam, kde někteří poskytovatelé chtějí desítky korun, vyžadují jiní rovnou stovky nebo tisíce.

RADA: Vyberte si půjčku s možností předčasného splacení bez poplatku! Informujte se o výši sankcí za předčasné a pozdní splácení.

 

ROZHODČÍ DOLOŽKA

Některé společnosti mají ve své smlouvě rozhodčí doložku (slouží jako náhrada pomalých soudních řízení). V případě, že dojde mezi poskytovatelem půjčky a klientem ke sporu, rozhodne jej určený advokát, který si určuje poskytovatel půjčky (věřitel). A zde nastává ona otázka důvěryhodnosti. Byť se nejedná o pravidelný případ, může se stát, že bude zvolený advokát sympatizovat s tím, kdo jej platí a kdo mu zadává práci (věřitel). Rozhodčí doložka se tak může, ale nemusí, stát skrytou nástrahou, na kterou je potřeba dbát zvýšené pozornosti.

RADA: Vybírejte půjčku, kde rozhodčí doložka není součástí smlouvy!

 

LÁKAVÁ PŮJČKA S NÍZKÝM ÚROKEM

Někdy se stane, že nás při výběru půjčky tlačí čas (obzvlášť, když se jedná o období blížících se Vánoc) a tak se nachytáme na lákavě vyhlížející půjčku s nízkým úrokem. Úrok ale neukazuje všechny náklady spojené s půjčkou! Při výběru vhodné půjčky byste proto měli v první řadě hledat RPSN (roční procentní sazba nákladů), kde jsou zaznamenány kompletní náklady (poplatky za správu úvěru, poplatky za vedení účtu, poplatky za převody peněžních prostředků, pojištění schopnosti splácet atd.)

RADA: Vždy se při srovnání výhod půjček zaměřujte na RPSN!

 

POZOR NA PODBÍZÍVE ZPRÁVY BANK

S blížícím se termínem Vánoc přicházejí i na první pohled atraktivní SMS bank, které nabízejí navýšení kontokorentu s tím, abyste mohli udělat maximální radost svým blízkým. Takové navýšení s sebou přináší ale řadu nelichotivých dopadů, mezi které patří například negativní hodnocení v rámci posouzení bonity při žádosti o hypotéku nebo zbytečná spotřeba.

RADA: Nárazové SMS bank raději ignorujte a v případě potřeby řešit finanční situaci kontaktujte finančního poradce.

Další články

zobrazit všechny články
Kapsáři nebo rafinovaní zločinci? Finanční podvody a možnosti, jak se jim vyvarovat
29
Bře

Kapsáři nebo rafinovaní zločinci? Finanční podvody a možnosti, jak se jim vyvarovat

V poslední dekádě zažíváme napříč všemi oblastmi života závratný rozvoj a v poslední polovině zvlášť, a to zejména v informačních technologiích. Proto se s takovou kombinací nešvarů setkáváme vlastně poprvé. Vývoj technologií má však nejen pozitivní přínosy, ale i řadu neblahých aspektů, kdy jedním z nich jsou finanční podvody.

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?
15
Bře

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?

Mnoho lidí, kteří nikdy nepronajímali žádnou nemovitost, říkají, že pronájem je jednoduchý zdroj příjmu za minimum práce, nebo dokonce bez práce. Ovšem jakmile si to člověk vyzkouší, častokrát poměrně rychle zjistí, že to není až tak růžové, jak se na první pohled může zdát.

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?
1
Bře

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?

Představte si, že stojíte před rozhodnutím, kdy si chcete pořídit nové auto nebo bydlení. Dvě nejčastější situace, se kterými se většina z nás již několikrát setkala. Jednou z klíčových otázek při těchto situacích je to, jak se danou situaci rozhodneme financovat.

Napište mi