Ikona zámek Členská sekce Napište mi Ikona e-mail

Co je náhradní doba důchodového pojištění a jaký vliv má na váš starobní důchod?

Co je náhradní doba důchodového pojištění a jaký vliv má na váš starobní důchod?

O tom, že myslet na důchod se vyplatí, jsme se již zmiňovali v minulých článcích. Pro jeho výpočet je důležitá doba, po kterou odvádíte důchodové pojištění a také průměrná výše výdělku. Náhradní doba důchodového pojištění, o které se chceme bavit v dnešním článku, je doba, po kterou nemusíte pracovat, a přesto je zohledněna při nároku na starobní důchod.

Definici náhradní doby důchodového pojištění můžeme popsat jako dobu, kdy sice oficiálně nechodíte do práce, ale stejně se vám tento časový úsek zohlední pří výpočtu nároku na státní důchod. Mezi takovou dobu se řadí například rodičovská dovolená nebo pobírání podpory v době nezaměstnanosti.

Výše zmíněná doba se vám počítá do takzvaného rozhodného období (do doby nutné pro dosažení nároku na starobní důchod). Zároveň jde o vyloučenou dobu a nízké příjmy vám nijak nesníží osobní vyměřovací základ.

CO SE POČÍTÁ JAKO NÁHRADNÍ DOBA POJIŠTĚNÍ:

JAK TATO DOBA OVLIVŇUJE DŮCHOD

Z praktického hlediska nijak. Náhradní doba pojištění se vám totiž počítá do odpracovaných let a zároveň vám nijak nezředí důchodový základ. Nulové výdělky během rodičovské vám tak nesníží důchod z výdělků z předešlých let.

NÁROK NA STAROBNÍ DŮCHOD A NEZAMĚSTNANOST

V případě nezaměstnanosti je situace trochu komplikovanější. Podporu v nezaměstnanosti totiž můžete pobírat pouze omezenou dobu. Pokud jste registrováni na úřadu práce, ale nepobíráte podporu, bude se vám pro výpočet počítat 1 nebo 3 roky. Tři roky jsou pro dlouhodobě nezaměstnané v pozdějším věku (nad 55 let), kteří si statisticky hledají hůř práci.

STAROBNÍ DŮCHOD A PÉČE O DÍTĚ

Péče o dítě do 4 let je zařazena do náhradní doby pojištění. Pokud ale během pobírání rodičovského příspěvku pracujete a odvádíte sociální pojištění, tak se tato doba jako náhradní nepočítá.

Dnes je celkem běžné při rodičovské pracovat (na částečný úvazek). Takový výdělek ale může snížit osobní vyměřovací základ kvůli nízkým výdělkům. Pro takové případy si můžete zajít na OSSZ a požádat o zařazení doby, kdy jste o dítě pečovali, jako o náhradní dobu pojištění bez ohledu na odvedené sociální pojištění.

CHCETE VĚDĚT, JAK BUDE VYPADAT VÁŠ STAROBNÍ DŮCHOD?

Chtěli byste zjistit výši vašeho předpokládaného důchodu? Nebo byste se chtěli včas připravit na případné komplikace spojené se stářím? Obraťte se na svého finančního konzultanta, který vám vše srozumitelně vysvětlí a navrhne to nejlepší řešení.


Další články

zobrazit všechny články
Kapsáři nebo rafinovaní zločinci? Finanční podvody a možnosti, jak se jim vyvarovat
29
Bře

Kapsáři nebo rafinovaní zločinci? Finanční podvody a možnosti, jak se jim vyvarovat

V poslední dekádě zažíváme napříč všemi oblastmi života závratný rozvoj a v poslední polovině zvlášť, a to zejména v informačních technologiích. Proto se s takovou kombinací nešvarů setkáváme vlastně poprvé. Vývoj technologií má však nejen pozitivní přínosy, ale i řadu neblahých aspektů, kdy jedním z nich jsou finanční podvody.

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?
15
Bře

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?

Mnoho lidí, kteří nikdy nepronajímali žádnou nemovitost, říkají, že pronájem je jednoduchý zdroj příjmu za minimum práce, nebo dokonce bez práce. Ovšem jakmile si to člověk vyzkouší, častokrát poměrně rychle zjistí, že to není až tak růžové, jak se na první pohled může zdát.

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?
1
Bře

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?

Představte si, že stojíte před rozhodnutím, kdy si chcete pořídit nové auto nebo bydlení. Dvě nejčastější situace, se kterými se většina z nás již několikrát setkala. Jednou z klíčových otázek při těchto situacích je to, jak se danou situaci rozhodneme financovat.

Napište mi