Ikona zámek Členská sekce Napište mi Ikona e-mail

Inflace: Co ji způsobuje a jak s ní naložit

Inflace: Co ji způsobuje a jak s ní naložit

Inflace tady byla, je a vždy bude. Je jedno, jestli investujete nebo spoříte, ve všech případech vaše peníze podléhají inflaci. Co se pod tímto slovem skrývá? Přesně to a mnohem více se dozvíte v dnešním článku.

CO JE INFLACE

Inflací rozumíme opakovaný růst většiny cen v dané ekonomice. Jde o oslabení reálné hodnoty (kupní síly) měny vůči zboží a službám, které spotřebitel obvykle kupuje. Převedeme-li si tuto definici do praxe, můžeme říci, že při inflaci si za 100 Kč dnes koupíme více produktů/služeb, než za stejnou částku zítra.

Síla inflace závisí na dané ekonomice, ekonomickém růstu a dalších hodnotách. V České republice sleduje inflaci Český statistický úřad, na jehož stránkách si můžete dohledat podrobnosti o jejím měření.

CO INFLACI ZPŮSOBUJE

Při inflaci dochází k nárůstu cenové hladiny (poměr mezi množstvím peněz a celkovým množstvím výrobků/služeb). Tento nárůst cenové hladiny přichází buď ze strany nabídky (produkty/služby) nebo poptávky (tedy množství peněz).

Nárůst cenové hladiny ze strany poptávky

Tento jev vzniká v případě, když výroba roste pomaleji než množství peněz v rukách zákazníků. V praxi jde ale o mnohem komplexnější problém.

Množství peněz v ekonomice by mělo odpovídat jejímu aktuální růstu (včetně populačního růstu nebo množství investorů). Inflaci v tomto případě může způsobit nadměrný růst peněžní nabídky ze strany centrální banky.

Nárůst cenové hladiny ze strany nabídky

Inflace ze strany nabídky vzniká v případě, když naroste cena zboží (například, když je ho nedostatek nebo hrozí jeho vytěžení) nebo ji může způsobit dlouhodobější výpadek technické infrastruktury.

Nabídková inflace je z pohledu ekonomiky většinou krátkodobá a po určitém čase se vrátí její hodnoty zpět.

JAK NA INFLACI NAHLÍŽET

Inflace s sebou nepřináší pouze negativa, v krátkém časovém úseku například pomáhá ekonomice, aby se dala do pohybu. Pokud je navíc dlouhodobě rovna ekonomickému růstu, pomáhá.

Problém nastává, když její vývoj dlouhodobě převyšuje ekonomický růst o 3, 4 a více procent. To má za následek růst úrokových sazeb a stagnaci cash flow. Dlouhotrvající inflace se velmi snadno může dostat do tzv. inflační spirály (očekáváním, že inflace stále poroste), což může mít na ekonomiku devastující dopad.

HYPERINFLACE A JEJÍ PŘÍKLADY

Inflace je většinou mírná a pozvolná. Hyperinflace je rázná a absolutně devastující.

Při hyperinflaci totiž peníze ztrácí na své hodnotě téměr úplně. Nejčastěji se hyperinflace objevovala v poválečném období. V moderní době se s hyperinflací můžeme nejčastěji setkat v zemích třetího světa, například v Africe.

Příklady hyperinflace

INFLACE A ČESKÁ REPUBLIKA

Inflaci se nevyhýbá ani Česká republika. Podle nejnovějších dat z evropského statistického úřadu Eurostat v Česku rostou spotřebitelské ceny nejvíce z evropské sedmadvacítky (o 3,3 %).

Pokud nechcete, aby se vám peníze (jejich kupní síla) ztrácely před očima, měli byste zvolit vhodný investiční nástroj, který nese výnos stejný nebo vyšší, než je hodnota inflace. S takovým výběrem vám může pomoci finanční konzultant, který se v aktuální nabídce produktů vyzná a může vám doporučit takový, který se k vám hodí nejvíce.

Roční míra inflace v ČR
Zdroj: Investice do akcií

INFLACE A CENA POTRAVIN

Řada lidí, zejména starších ročníků, obrací své myšlenky k době, kdy máslo stálo 10 Kč a rohlík pár haléřů. Tito lidé si ale neuvědomují, že se nejedná o dobu, kdy byly potraviny levnější (viz tabulka níže), ale reagovaly na míru inflace v daném období!

Potraviny se totiž reálně zdražují v případě, pokud inflace roste rychleji, než příjmy obyvatel.

Vliv inflace na potraviny

INFLACE A INVESTOVÁNÍ

Rozhodnete-li se ve svém životě začít budovat majetek, vždy byste měli s inflací počítat. K tomu, aby byl v bezpečí a neztrácel na své hodnotě, vám může pomoci konzultace s finančním poradcem, který této problematice rozumí a pravidelně ji sleduje.


Další články

zobrazit všechny články
Kapsáři nebo rafinovaní zločinci? Finanční podvody a možnosti, jak se jim vyvarovat
29
Bře

Kapsáři nebo rafinovaní zločinci? Finanční podvody a možnosti, jak se jim vyvarovat

V poslední dekádě zažíváme napříč všemi oblastmi života závratný rozvoj a v poslední polovině zvlášť, a to zejména v informačních technologiích. Proto se s takovou kombinací nešvarů setkáváme vlastně poprvé. Vývoj technologií má však nejen pozitivní přínosy, ale i řadu neblahých aspektů, kdy jedním z nich jsou finanční podvody.

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?
15
Bře

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?

Mnoho lidí, kteří nikdy nepronajímali žádnou nemovitost, říkají, že pronájem je jednoduchý zdroj příjmu za minimum práce, nebo dokonce bez práce. Ovšem jakmile si to člověk vyzkouší, častokrát poměrně rychle zjistí, že to není až tak růžové, jak se na první pohled může zdát.

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?
1
Bře

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?

Představte si, že stojíte před rozhodnutím, kdy si chcete pořídit nové auto nebo bydlení. Dvě nejčastější situace, se kterými se většina z nás již několikrát setkala. Jednou z klíčových otázek při těchto situacích je to, jak se danou situaci rozhodneme financovat.

Napište mi