Ikona zámek Členská sekce Napište mi Ikona e-mail

Jak efektivně využívat stavební spoření?

Jak efektivně využívat stavební spoření?

Finanční produkt podporovaný státem s možností využití účelového úvěru na bydlení. Stavební spoření je produkt, který je v České republice velmi oblíbený, svědčí o tom fakt, že na konci roku 2019 bylo více jak ...

Co je to stavební spoření?

Finanční produkt podporovaný státem s možností využití účelového úvěru na bydlení. Stavební spoření je produkt, který je v České republice velmi oblíbený, svědčí o tom fakt, že na konci roku 2019 bylo více jak 3 200 000 aktivních smluv ve fázi spoření a lidé na tomto produktu měli uloženo celkem 359,7 miliard korun. Je tento produkt skutečně tak atraktivní, aby se lidem vyplatilo v něm mít uložené takové množství finančních prostředků? Pokud stavební spoření využíváte efektivně a máte ho nastavené na ty správné cíle v rámci finančního plánu, tak určitě ano.

Výhody stavebního spoření

Hlavní výhody stavebního spoření už tedy známe, jak tedy stavební spoření využívat efektivně?


Ročně vložíme 20 400,- Kč

6 let

Cílová částka 150 000,- Kč


Proč vložíme ročně 20 400,- Kč?

Státní podpora je 10%  z vkladů v daném roce, maximálně však 2 000,- Kč. Pokud chceme využít její maximální výše, musíme vložit 20 400,- Kč. Každý rok tedy získáme maximální možnou státní podporu. O 400,- Kč ročně posíláme více z důvodu pokrytí ročních poplatků stavebních spořitelen.

Proč 6 let?

Stavební spoření má vázací dobu 6 let. Pokud ho budete chtít vybrat dříve, tak přijdete o veškeré doposud přiznané státní podpory  a můžete také zaplatit nějakou sankci. 6 let by ovšem mělo být minimum, ale také maximum, protože stavební spoření vám každý rok vydělává v procentuálním vyjádření méně a méně.  Pro jednodušší znázornění jsme vypracovali tabulku níže. Jak můžete vidět v prvním roce vám stavební spoření může vydělat krásných 11,07% p.a., což je fantastické. Poslední, tedy 6. rok, už je to pouze 2,52%. Pokud se se stavebním spoření nebude aktivně po 6. roce pracovat, tak výnosy budou 7. rok a dále nižší a nižší.

Proč cílová částka 150 000,- Kč ?

Zbytečné poplatky. Za uzavření stavebního spoření se běžně platí poplatek 1% z cílové částky. Vyšší cílovou částku uzavírejte jen tehdy, pokud je například stavební spoření v nějaké akci a vy neplatíte žádné poplatky nebo pokud víte, že stavební spoření využijete pro nějaký úvěr například na rekonstrukci bydlení.

Co rozhodně nikdy nedělat?

Představme si situaci, že se rozhodnete založit stavební spoření a budete ho využívat maximálně efektivně jak jsme si ukázali v tabulce výše. Tedy budete měsíčně vkládat 1 700,- Kč po dobu 6 let. Na běžném účtu ovšem máte částku 100 000 Kč, kterou víte že dalších 6 let nebudete potřebovat, a tak jí jednorázově vložíte do nově založeného spoření. Co se najednou stane s výší ročního zhodnocení oproti výše zmíněné tabulce? Jak můžete vidět v následující tabulce, tak procentuální zhodnocení je výrazně nižší.

Pojďme si to zrekapitulovat:

 

Stavební spoření může být opravdu zajímavým pilířem ve vašem finanční plánu, je však potřeba s ním pracovat co nejefektivněji. Pokud právě řešíte nějaké otázky z oblasti stavebního spoření, určitě se na nás neváhejte obrátit.


Další články

zobrazit všechny články
Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?
15
Bře

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?

Mnoho lidí, kteří nikdy nepronajímali žádnou nemovitost, říkají, že pronájem je jednoduchý zdroj příjmu za minimum práce, nebo dokonce bez práce. Ovšem jakmile si to člověk vyzkouší, častokrát poměrně rychle zjistí, že to není až tak růžové, jak se na první pohled může zdát.

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?
1
Bře

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?

Představte si, že stojíte před rozhodnutím, kdy si chcete pořídit nové auto nebo bydlení. Dvě nejčastější situace, se kterými se většina z nás již několikrát setkala. Jednou z klíčových otázek při těchto situacích je to, jak se danou situaci rozhodneme financovat.

Co je dlouhodobý investiční produkt (dále jen DIP) a jaký má mechanismus?
16
Úno

Co je dlouhodobý investiční produkt (dále jen DIP) a jaký má mechanismus?

Záměrem státu je podnítit obyvatele České republiky k investování, což je klíčové vzhledem k současným problémům důchodového systému. Od roku 2024 je zaveden nový typ finančního nástroje, známý jako dlouhodobý investiční produkt (DIP), který má za cíl usnadnit přípravu na penzi.

Napište mi