Ikona zámek Členská sekce Napište mi Ikona e-mail

Jak správně přistoupit k pojištění invalidity a jejímu nastavení?

Jak správně přistoupit k pojištění invalidity a jejímu nastavení?

Neschopnost chodit do práce a vydělávat peníze s sebou přináší řadu velkých komplikací. O to víc, pokud se jedná o stav, který je nezvratný a vyhlídky na zlepšení žádné. V takových případech přicházejí na řadu negativní emoce – strach, úzkost a nejistota z budoucnosti.

Pravidla pro získání invalidního důchodu se rok od roku zpřísňují a ani výsledná podporovaná částka nepřináší lidem finální úlevu. Málokdo si navíc uvědomuje, že hlavní příčinu invalidity nezpůsobují úrazy (5 %), ale nemoci (95 %).

Pojďme se proto společně podívat, jaký význam v této souvislosti má pojištění invalidity a jak si díky němu můžete udržet finanční standard, na který jste byli během svého života zvyklí.

TŘI STUPNĚ INVALIDITY

Statistiky dnes mluví jasně – více než 400 000 občanů České republiky je závislých na invalidním důchodu. Ten je sice oproti jiným evropským zemím poměrně snadné získat, ale jeho částky nejsou v žádném případě pro valnou většinu lidí uspokojujících.

Výše invalidního důchodu se vypočítává ze základní výměry (ta byla v roce 2019 3 270 Kč), počtu let zaplaceného sociálního pojištění a také na vašem hrubém příjmu, z kterého bylo sociální pojištění odváděno.

STUPNĚ INVALIDNÍHO DŮCHODU

NÁROK NA INVALIDNÍ DŮCHOD

Potřebná doba pojištění pro nárok na invalidní důchod je různá. Tato podmínka však nemusí být vždy splněna, a to v případě, pokud se stanete invalidními během výkonu své práce. Zároveň ale nesmíte pobírat jiný druh důchodu.

NUTNÁ DOBA POJIŠTĚNÍ PODLE VĚKU

VÝŠE POJISTNÉ ČÁSTKY PODLE STUPNĚ INVALIDITY

Nás samozřejmě zajímá částka, na kterou je vhodné sjednat si pojištění v případě životního neštěstí tak, abyste si i v této těžké situaci mohli dopřát stejný životní standard. Pro správné pochopení jsme se rozhodli najít řešení pro každý jednotlivý stupeň zvlášť.

I. STUPEŇ INVALIDITY

Výše invalidního důchodu: 23.2 % z hrubé mzdy

Praxe: Z průměrné mzdy 27 582 Kč dostanete jen 6 834 Kč

Při čisté mzdě cca 21 000 Kč (27 582 Kč HM) bude tedy měsíční pokles příjmu činit asi 14 000 Kč. To v ročním úhrnu znamená takřka 168 000 Kč. Pokud toto číslo vynásobíte počtem let, po které chcete mít životní standard dorovnán, získáte doporučenou pojistnou částkou.

II. STUPEŇ INVALIDITY

Výše invalidního důchodu: 29.35 % z hrubé mzdy

Praxe: Z průměrné mzdy 27 582 Kč dostanete 8 616 Kč

Při čisté mzdě cca 21 000 Kč (27 582 Kč HM) bude tedy měsíční pokles příjmu činit asi 12 500 Kč. To v ročním úhrnu znamená takřka 150 000 Kč. Pokud toto číslo vynásobíte počtem let, po které chcete mít životní standard dorovnán, získáte doporučenou pojistnou částkou.

III. STUPEŇ INVALIDITY

Výše invalidního důchodu: 47.8 % z hrubé mzdy

Praxe: Z průměrné mzdy 27 582 Kč dostanete 13 961 Kč

Při čisté mzdě cca 21 000 Kč (27 582 Kč HM) bude tedy měsíční pokles příjmu činit asi 7 000 Kč. To v ročním úhrnu znamená takřka 84 000 Kč. Pokud toto číslo vynásobíte počtem let, po které chcete mít životní standard dorovnán, získáte doporučenou pojistnou částkou.

VŠECHNO MÁ SVÉ ALE…

Z výše nastíněných částek jste získali vstupní informace o finančním propadu, který na vás s různými stupni invalidity čeká. Nastavení pojistné částky je ale složitější a je třeba zohlednit mnohem více dat, než jen hrubou mzdu klienta. Jde především o výši jeho stávajících aktiv a pasiv, charakter onemocnění nebo úrazu a to, zda i v důchodu bude schopen alespoň částečně pracovat.

Z toho důvodu je vhodné obrátit se na svého finančního poradce, který vám výši pojistného nastaví na míru a zároveň doporučí pojišťovnu, která bude v souladu s vašimi požadavky.


Další články

zobrazit všechny články
Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?
15
Bře

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?

Mnoho lidí, kteří nikdy nepronajímali žádnou nemovitost, říkají, že pronájem je jednoduchý zdroj příjmu za minimum práce, nebo dokonce bez práce. Ovšem jakmile si to člověk vyzkouší, častokrát poměrně rychle zjistí, že to není až tak růžové, jak se na první pohled může zdát.

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?
1
Bře

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?

Představte si, že stojíte před rozhodnutím, kdy si chcete pořídit nové auto nebo bydlení. Dvě nejčastější situace, se kterými se většina z nás již několikrát setkala. Jednou z klíčových otázek při těchto situacích je to, jak se danou situaci rozhodneme financovat.

Co je dlouhodobý investiční produkt (dále jen DIP) a jaký má mechanismus?
16
Úno

Co je dlouhodobý investiční produkt (dále jen DIP) a jaký má mechanismus?

Záměrem státu je podnítit obyvatele České republiky k investování, což je klíčové vzhledem k současným problémům důchodového systému. Od roku 2024 je zaveden nový typ finančního nástroje, známý jako dlouhodobý investiční produkt (DIP), který má za cíl usnadnit přípravu na penzi.

Napište mi