Ikona zámek Členská sekce Napište mi Ikona e-mail

Nejčastější důvody, proč si lidé neodkládají a proč je tolik důležité začít včas

Nejčastější důvody, proč si lidé neodkládají a proč je tolik důležité začít včas

Když se Češi odhodlají dlouhodobě odkládat, často volí nevhodný produkt, věrni heslu, že jsou opatrní. I přes veškeré výhody moderních investičních nástrojů, dávají stále přednost penzijnímu připojištění nebo „stavebku“. Jaké jsou hlavní důvody, proč si lidé v průběhu života nevytváří finanční rezervy? A proč je důležité začít včas?

Češi nejsou obecně zvyklí tvořit adekvátní rezervy. (O tom, co je adekvátní a jak se k tomuto číslu dobrat, jsme se již zmiňovali v našem článku Proč myslet na důchod, v kterém jsme detailně probírali metodiku tohoto výpočtu.) Mnohem víc, než dlouhodobé rezervy, se v českém žebříčku objevují priority jako děti, zdraví nebo výdaje spojené s bydlením.

PROČ LIDÉ VČAS NEINVESTUJÍ

V reálu trh nabízí celou řadu produktů, které vám mohou pomoci při tvorbě rezerv zásadním způsobem (například doplňkové penzijní spoření, otevřené podílové fondy a ETF).

NEJČASTĚJŠÍ DŮVODY, PROČ SI LIDÉ V PRŮBĚHU ŽIVOTA NEODKLÁDAJÍ

ČÍM DŘÍVE, TÍM LÉPE

Myslíte si, že už je pozdě, abyste začali investovat? Čím dříve začnete, tím méně vás bude dosáhnutí cílové částky (finanční nezávislosti) měsíčně zatěžovat. Graf zobrazuje částku potřebnou k dosažení cílové sumy 1 000 000 Kč v 60 letech při 7% zhodnocení.

Graf

 

VÝHODY DLOUHODOBÉHO PRAVIDELNÉHO INVESTOVÁNÍ

Rezervy si můžete vytvořit hned několika způsoby a jedním z nich je i pravidelné dlouhodobé investování. To v praxi znamená, že si z vašeho měsíčního příjmu začnete pravidelně odkládat určitou část pro svou budoucnost a tuto částku rozdělíte mezi finanční nástroje podle svého vztahu vůči riziku.

Své peníze můžete odkládat na spořicí účty nebo investovat do akcií, dluhopisů, podílových fondů, pasivně řízených fondů - ETF, a nově také do P2P investic. Stále byste ale mít na vědomí, že ne každý z těchto nástrojů je vhodný pro dlouhodobé investování - s výběrem vhodného z nich by vám měl proto pomoci zkušený odborník.

Každý investor by chtěl samozřejmě kupovat, když jsou ceny všech aktiv na dně a prodávat, když dosáhnou vrcholu. Nikdo však nedokáže s jistotou říci, v jaké fázi ekonomického cyklu se právě nacházíme a predikovat, jak se trhy zachovají v budoucnu. I z toho důvodu je dobré mít u sebe finančního konzultanta, který vás zná a může vám poradit, jak s penězi naložit.

Mezi hlavní výhody dlouhodobého investování patří:

Velice zajímavý je například i pohled na výše zmíněné otevřené podílové fondy a ETF. Ty v dnešní době ještě mnoho lidí nezná nebo mají jen minimum informací o jejich fungování.

Místo toho raději vkládají finance do „garantovaného“ penzijního nebo stavebního spoření. Ve výsledku se ale díky nízkým výnosům, často dokonce pod úrovní inflace, peníze reálně znehodnotí a klient tak žádnou finanční jistotu nezíská.

PORAĎTE SE S FINANČNÍM KONZULTANTEM

Chcete začít investovat do vlastní budoucnosti? Obraťte se na finančního konzultanta, který vám pomůže zvolit vhodnou strategii a vybere s vámi vhodný investiční nástroj. Vaše peníze tak budou v bezpečí a pod kontrolou profesionálů.


Další články

zobrazit všechny články
Kapsáři nebo rafinovaní zločinci? Finanční podvody a možnosti, jak se jim vyvarovat
29
Bře

Kapsáři nebo rafinovaní zločinci? Finanční podvody a možnosti, jak se jim vyvarovat

V poslední dekádě zažíváme napříč všemi oblastmi života závratný rozvoj a v poslední polovině zvlášť, a to zejména v informačních technologiích. Proto se s takovou kombinací nešvarů setkáváme vlastně poprvé. Vývoj technologií má však nejen pozitivní přínosy, ale i řadu neblahých aspektů, kdy jedním z nich jsou finanční podvody.

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?
15
Bře

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?

Mnoho lidí, kteří nikdy nepronajímali žádnou nemovitost, říkají, že pronájem je jednoduchý zdroj příjmu za minimum práce, nebo dokonce bez práce. Ovšem jakmile si to člověk vyzkouší, častokrát poměrně rychle zjistí, že to není až tak růžové, jak se na první pohled může zdát.

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?
1
Bře

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?

Představte si, že stojíte před rozhodnutím, kdy si chcete pořídit nové auto nebo bydlení. Dvě nejčastější situace, se kterými se většina z nás již několikrát setkala. Jednou z klíčových otázek při těchto situacích je to, jak se danou situaci rozhodneme financovat.

Napište mi