Ikona zámek Členská sekce Napište mi Ikona e-mail

Co můžeme očekávat od nového zákona o distribuci pojištění?

Co můžeme očekávat od nového zákona o distribuci pojištění?

V posledních letech přišla a stále přichází spousta nových zákonů, které zajišťují vyšší míru ochrany spotřebitele a kladou větší důraz na profesionalitu zprostředkovatelů při sjednávání různých finančních produktů...

V posledních letech přišla a stále přichází spousta nových zákonů, které zajišťují vyšší míru ochrany spotřebitele a kladou větší důraz na profesionalitu zprostředkovatelů při sjednávání různých finančních produktů. Tím nejaktuálnějším je zákon o distribuci pojištění, známý také pod zkratkou IDD (Insurance Distribution Directive), který slibuje vyšší ochranu spotřebitelů i důvěryhodnost celého pojišťovacího sektoru. Zákon byl dne 31.7.2018 podepsán prezidentem České republiky a s největší pravděpodobností vstoupí v platnost od 1.12.2018.


Co tedy nový zákon přináší?

Zkoušky odborné způsobilosti

Zkoušky odborné způsobilosti, které již byly zavedeny na poli penzijních produktů, úvěrů a investic, se nyní stávají podmínkou výkonu činnosti i při prodeji pojistných produktů.

Oproti současným zkouškám budou pojišťovací zprostředkovatelé muset mít podrobnější znalosti o prodávaném produktu, aby s klientem mohli jednat s odbornou péčí.

Odborné zkoušky se nově budou skládat z teoretické i praktické části, budou obsahovat pět okruhů odbornosti a budou probíhat před zkušební komisí.

V rámci praktické části odborné zkoušky se na případových studiích bude hodnotit i schopnost zprostředkovatele řádně vysvětlit zájemci o pojištění nabízený produkt a jeho vlastnosti.

Současně nový zákon sjednotí podmínky odborného výkonu činnosti s dalšími sektory finančního trhu.

Podobná opatření jsou podle našeho názoru nezbytná a jsme velmi rádi za takové změny, které profesionalizují celé naše odvětví. Na druhou stranu se jedná o první krůček, který ještě nemusí nutně zajistit to, že spotřebitel bude vždy řádně informován o všech aspektech, které se týkají daného případu, a zajistí tak správnou formu distribuce pojistných produktů. Spotřebitel by si měl vždy ověřit, s kým jedná a jaké licence a certifikace konkrétní zprostředkovatel vlastní, aby měl jistotu, že dostává rady od kompetentního člověka. Co je ale více než jisté, je to, že nový zákon o distribuci pojištění zajistí, aby v registrech ČNB (České národní banky) působili pouze aktivní zprostředkovatelé.
 


Další články

zobrazit všechny články
Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?
15
Bře

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?

Mnoho lidí, kteří nikdy nepronajímali žádnou nemovitost, říkají, že pronájem je jednoduchý zdroj příjmu za minimum práce, nebo dokonce bez práce. Ovšem jakmile si to člověk vyzkouší, častokrát poměrně rychle zjistí, že to není až tak růžové, jak se na první pohled může zdát.

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?
1
Bře

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?

Představte si, že stojíte před rozhodnutím, kdy si chcete pořídit nové auto nebo bydlení. Dvě nejčastější situace, se kterými se většina z nás již několikrát setkala. Jednou z klíčových otázek při těchto situacích je to, jak se danou situaci rozhodneme financovat.

Co je dlouhodobý investiční produkt (dále jen DIP) a jaký má mechanismus?
16
Úno

Co je dlouhodobý investiční produkt (dále jen DIP) a jaký má mechanismus?

Záměrem státu je podnítit obyvatele České republiky k investování, což je klíčové vzhledem k současným problémům důchodového systému. Od roku 2024 je zaveden nový typ finančního nástroje, známý jako dlouhodobý investiční produkt (DIP), který má za cíl usnadnit přípravu na penzi.

Napište mi