Ikona zámek Členská sekce Napište mi Ikona e-mail

Pojištění odpovědnosti jako povinná výbava. Co byste měli před lyžováním v zahraničí vědět?

Pojištění odpovědnosti jako povinná výbava. Co byste měli před lyžováním v zahraničí vědět?

Lyže, přeskáče, hůlky a připojištění odpovědnosti. To je nezbytná výbava pro ty, kdo si chtějí užít lyžovačku v Itálii. Na svazích zde začali totiž toto pojištění vyžadovat. Kvalitní cestovní pojistka by ale neměla chybět při žádné zahraniční cestě, obzvlášť pokud budete sportovat. Těch pár korun vám může ušetřit spoustu peněz i starostí. Detaily se dozvíte dále a prozradíme vám i další užitečné věci.

Zůstaňme ještě v Itálii, kam ročně zamíří za zimními radovánkami desetitisíce Čechů. Od prvního ledna zde musí mít každý, kdo provozuje zimní sporty na sjezdovce, potvrzení o sjednaném pojištění odpovědnosti. V opačném případě riskují lyžaři, snowboardisté nebo třeba sáňkaři pokutu až 150 eur, tedy více jak 3 500 korun, a odebrání skipasu. Mimochodem, v Itálii na svazích přitvrdili i jinak – nově platí také zákaz lyžování po požití alkoholu nebo jiných návykových látek a děti mladší 18 let musí povinně nosit helmu. Policie tato nařízení kontroluje přímo na sjezdovkách, skleničku tak doporučujeme opravdu až na après-ski.

 

Z pojištění odpovědnosti se hradí náklady za škody, které způsobíte třetím osobám na zdraví nebo majetku. Funguje v podstatě stejně jako povinné ručení u automobilů. Když na sjezdovce zraníte jiného lyžaře, budete jako viník nehody velmi pravděpodobně muset hradit náklady na léčbu, bolestné a další výlohy jako zásah horské služby. V takovém případě budete za pojištění odpovědnosti velmi rádi, protože obzvlášť v alpských zemích takové částky počítají v desetitisících eur. Takže povinnost nepovinnost – pojištění odpovědnosti se už jen kvůli klidu vyplatí mít.

 

Tuto pojistku lze sjednat buď samostatně, nebo jako součást cestovní pojistky, případně jako součást pojištění domácnosti, kdy tzv. pojištění odpovědnosti v občanském životě platí i na českých sjezdovkách. S každou z těchto variant vám rádi pomůžeme, jen v případě poslední uváděné možnosti zatím pojišťovny vydávají pro Itálii potřebné potvrzení v angličtině poněkud krkolomně, nebo vůbec. Itálii bychom tak doporučovali řešit cestovní pojistkou, kdy pojišťovny klientům potvrzení vydávají v papírové nebo elektronické formě pro mobilní telefony. Když budete vybírat cestovní pojištění, ať už pojedete kamkoliv, ohlídejte si následující body, na které dáváme pozor při výběru pojištění i my.

•    Nevybírejte pojistku podle ceny nebo údajné inzerované slevy. Zaměřte se na rozsah pojištění a množství výluk – to vypovídá o skutečné kvalitě pojištění.

•    Pojištění odpovědnosti často nebývá součástí základních pojistných balíčků, ale až jejich vyšších variant. Přesvědčte se, co zvolené pojištění skutečně obsahuje.

•    Volte raději vyšší pojistné limity, léčebné a další výlohy v zahraničí mohou dosahovat násobně vyšších částek než u nás. Pojišťovna více peněz, než je limit nezaplatí. Je důležité věnovat pozornost i dílčím limitům, například pro stomatologické ošetření nebo zásah horské služby či dokonce převoz vrtulníkem.

•    I když se v posledních letech zlepšila kvalita cestovních pojistek, které nabízejí banky k platebním kartám, nedoporučujeme se na ně spoléhat výhradně. Pro některé aktivity mohou být nedostatečné, například kvůli nízkým limitům. V takovém případě je vhodné sjednat ještě jednu pojistku s krytím konkrétního rizika.

•    Pokud se chcete věnovat skutečně adrenalinovým sportům, jako je jízda mimo sjezdovku nebo skialpinismus budete potřebovat speciální připojištění.

•    V dnešní době musíme bohužel zohledňovat i koronavirovou pandemii. Přesvědčte se, že vám cestovní pojistka uhradí například náklady spojené s případnou karanténou v zahraničí nebo storno cesty, pokud nebudete moct odcestovat.

Ať už vyrazíte kamkoliv, přejeme vám, abyste pojistku nepotřebovali využít a měli jen samé příjemné zážitky. Na druhou stranu už jen pro pocit jistoty, že se budete mít případně o co opřít, se vyplatí kvalitní pojištění přibalit s sebou. Rádi vám s tím pomůžeme.


Další články

zobrazit všechny články
Kapsáři nebo rafinovaní zločinci? Finanční podvody a možnosti, jak se jim vyvarovat
29
Bře

Kapsáři nebo rafinovaní zločinci? Finanční podvody a možnosti, jak se jim vyvarovat

V poslední dekádě zažíváme napříč všemi oblastmi života závratný rozvoj a v poslední polovině zvlášť, a to zejména v informačních technologiích. Proto se s takovou kombinací nešvarů setkáváme vlastně poprvé. Vývoj technologií má však nejen pozitivní přínosy, ale i řadu neblahých aspektů, kdy jedním z nich jsou finanční podvody.

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?
15
Bře

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?

Mnoho lidí, kteří nikdy nepronajímali žádnou nemovitost, říkají, že pronájem je jednoduchý zdroj příjmu za minimum práce, nebo dokonce bez práce. Ovšem jakmile si to člověk vyzkouší, častokrát poměrně rychle zjistí, že to není až tak růžové, jak se na první pohled může zdát.

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?
1
Bře

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?

Představte si, že stojíte před rozhodnutím, kdy si chcete pořídit nové auto nebo bydlení. Dvě nejčastější situace, se kterými se většina z nás již několikrát setkala. Jednou z klíčových otázek při těchto situacích je to, jak se danou situaci rozhodneme financovat.

Napište mi