Ikona zámek Členská sekce Napište mi Ikona e-mail

Postoj pojišťoven v případě pojistné události spojené s koronavirem

Postoj pojišťoven v případě pojistné události spojené s koronavirem

Nejistá doba vede lidi k úvahám nad svou aktuální finanční situací, investicemi a pojištěním, které se vztahuje na jejich neschopnost pracovat v případě nemoci nebo jiné události. Velmi často se nám v posledních týdnech ozývají klienti a ptají se nás na postoj své pojišťovny v případě pojistné události související s koronavirem - proto jsme se rozhodli hlavní stanoviska našich partnerů zveřejnit v dnešním článku.

Nejistá doba vede lidi k úvahám nad svou aktuální finanční situací, investicemi a pojištěním, které se vztahuje na jejich neschopnost pracovat v případě nemoci nebo jiné události. Velmi často se nám v posledních týdnech ozývají klienti a ptají se nás na postoj své pojišťovny v případě pojistné události související s koronavirem - proto jsme se rozhodli hlavní stanoviska našich partnerů zveřejnit v dnešním článku.

VYJÁDŘENÍ POJIŠŤOVEN

KOOPERATIVA

Skupina Kooperativa (dříve i Pojišťovna České spořitelny – Flexi) neuplatňuje žádné výluky na pandemie a epidemie.

Pojišťovna plní v případě pracovní neschopnosti i situace, kdy zaměstnanec čerpá nemocenskou z důvodu karantény. Dobu karantény pojištěný prokazuje doložením příslušného formuláře ČSSZ „Potvrzení o nařízení karantény“, nebo „Potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo karantény“. To stejné se týká i ošetřování člena rodiny (v případě dětí, které se nemohou účastnit výuky, potvrzení může vydat i škola).

Všechna další rizika jako hospitalizaci, vážná onemocnění atd. plní v souvislosti s COVID-19 a jinými epidemiemi/pandemiemi bez omezení.

ČPP

Pojišťovna ČPP také plní v souvislosti s koronavirem COVID-19 z rizik pracovní neschopnosti a hospitalizace. Neplní z rizik ošetřování členem rodiny. Na druhou stranu v případě hospitalizace na infekčním oddělení se neuplatňuje čekací doba, jelikož se jedná o akutní onemocnění.

METLIFE

Stejně tak se k situaci staví i pojišťovna Metlife, která postupuje obdobně jako ČPP.

Zatímco karanténu nepovažuje za nemoc, samotné onemocnění koronavirem COVID-19 ano a plní jej jak u pracovní neschopnosti, tak u hospitalizace. Zároveň u této nemoci neuplatňuje čekací dobu 2 měsíce od vzniku smlouvy, jelikož se jedná o onemocnění akutní.

GENERALI ČESKÁ POJIŠŤOVNA

Skupina Generali Česká pojišťovna postupuje obdobně jako pojišťovna Kooperativa, tzn. pracovní neschopnost plní i v případě nařízené karantény (karanténu nařizuje ošetřující lékař, popř. hygienická stanice) a to bez nutného prokázání koronaviru. Pojišťovna naopak neplní v momentě, kdy byla nařízena klientovi karanténa z důvodu návratu z rizikové země.

ALLIANZ POJIŠŤOVNA

Pojišťovna plní pracovní neschopnost i hospitalizaci. Karanténu samu o sobě pojišťovna neplní.

OBRAŤTE SE NA SVÉHO FINANČNÍHO PORADCE

Většina dalších pojišťoven plní onemocnění koronavirem v rámci své pracovní neschopnosti a hospitalizace, tzn. pojišťovny toto onemocnění zahrnuly do plnění ačkoli se jedná o pandemii, na kterou bývají často výluky.

Bohužel se najdou i pojišťovny, které v tomto případě neplní vůbec, a to právě z důvodu odvolání se na pandemii. Proto doporučujeme, abyste se spojili s vaším konzultantem, zvlášť pokud máte vy nebo někdo ve vašem okolí starší životní pojistky, a probrali s ním nastavení svého pojistného krytí a výklad pojistných podmínek.


Další články

zobrazit všechny články
Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?
15
Bře

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?

Mnoho lidí, kteří nikdy nepronajímali žádnou nemovitost, říkají, že pronájem je jednoduchý zdroj příjmu za minimum práce, nebo dokonce bez práce. Ovšem jakmile si to člověk vyzkouší, častokrát poměrně rychle zjistí, že to není až tak růžové, jak se na první pohled může zdát.

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?
1
Bře

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?

Představte si, že stojíte před rozhodnutím, kdy si chcete pořídit nové auto nebo bydlení. Dvě nejčastější situace, se kterými se většina z nás již několikrát setkala. Jednou z klíčových otázek při těchto situacích je to, jak se danou situaci rozhodneme financovat.

Co je dlouhodobý investiční produkt (dále jen DIP) a jaký má mechanismus?
16
Úno

Co je dlouhodobý investiční produkt (dále jen DIP) a jaký má mechanismus?

Záměrem státu je podnítit obyvatele České republiky k investování, což je klíčové vzhledem k současným problémům důchodového systému. Od roku 2024 je zaveden nový typ finančního nástroje, známý jako dlouhodobý investiční produkt (DIP), který má za cíl usnadnit přípravu na penzi.

Napište mi