Ikona zámek Členská sekce Napište mi Ikona e-mail

Psychické porucha je stále nemoc. Proč se vyplatí myslet na její pojištění?

Psychické porucha je stále nemoc. Proč se vyplatí myslet na její pojištění?

Dnešní doba se pomalu ale jistě dělí na tu před Covid-19 a po něm. Aktuální dění na sebe stahuje velký podíl pozornosti a mnoho lidí zapomíná, že jsou zde i jiné nástrahy, například v podobě duševních chorob. Jak reagují na stále vzrůstající procento těchto onemocnění pojišťovny v rámci životního pojištění?

Psychická onemocnění nepřichází pouze samostatně, ale jsou součástí civilizačních chorob, jako je rakovina nebo problémy spojené s pohybovým aparátem. Hluboká deprese a pocity úzkosti se čím dál častěji projevují u mladých lidí. Cesta k uzdravení je navíc ve většině případů dlouhá a zařazení do společnosti místy až nemožné, nebo velice komplikované. 

Stejně jako jakýkoliv jiný vážný úraz, může i psychická nemoc vést k dlouhodobé pracovní neschopnosti, invaliditě nebo ukončení vlastního života. Statistiky navíc hovoří tom, že u každé čtvrté invalidity je přítomna i psychická porucha. Pojišťovny však v mnoha případech zanášejí do sjednaného životního pojištění výluky, které mohou pojištěnému klid na lůžku výrazně znepříjemnit.

Pozor na výluky

Například u pojištění pracovní neschopnosti neuplatňuje výluku na psychické nemoci pouze jedna pojišťovna. V ostatních případech je uplatněna výluka, nebo je kryto pouze minimum případů. Kryty mohou být pouze psychické nemoci po úrazu nebo tzv. organické duševní poruchy, jejichž podíl je na celkovém počtu psychických onemocnění zanedbatelný.

Změna nastává u pojištění invalidity. I když pojišťovny přistupují k jednotlivým stupňům invalidity různě, jejich ochota krýt i psychické příčiny je vyšší u stupňů dva a tři. U prvního stupně invalidity pojišťovny často uplatňují výluku, nebo kryjí jen minimum případů. Výluku na psychické nemoci u žádného stupně invalidity nenajdete jen u pár produktů.

Jednotnější přístup je u pojištění smrti úrazem a nemocí, kdy naprostá většina pojišťoven plní za sebevraždu, která je spáchána po dvou letech od uzavření pojistné smlouvy.  I zde věci ovlivňuje alkohol, protože některé pojišťovny mohou plnění krátit, pokud by se potvrdilo, že klient spáchal sebevraždu po požití alkoholu.

Jaké je tedy řešení?

Stejně jako u všech ostatních rizik, je třeba i v případě duševního onemocnění číst podrobně pojistné podmínky.
Zároveň by ale výluka na psychické onemocnění neměla být jediným parametrem, podle kterého zvážit svůj výběr. Právě z toho důvodu se jako možné řešení jeví uzavřít více než jedno pojištění. Těžko totiž budete hledat jedinou pojišťovnu, která by měla nejlepší podmínky pro pokrytí veškerých rizik.

Potřebujete poradit?

Zvažujete pojištění psychických poruch v rámci životního pojištění, invalidity nebo pracovní neschopnosti? Finanční konzultant vám poradí a doporučí pojišťovnu, která bude šitá na míru vašim potřebám.
 


Další články

zobrazit všechny články
Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?
15
Bře

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?

Mnoho lidí, kteří nikdy nepronajímali žádnou nemovitost, říkají, že pronájem je jednoduchý zdroj příjmu za minimum práce, nebo dokonce bez práce. Ovšem jakmile si to člověk vyzkouší, častokrát poměrně rychle zjistí, že to není až tak růžové, jak se na první pohled může zdát.

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?
1
Bře

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?

Představte si, že stojíte před rozhodnutím, kdy si chcete pořídit nové auto nebo bydlení. Dvě nejčastější situace, se kterými se většina z nás již několikrát setkala. Jednou z klíčových otázek při těchto situacích je to, jak se danou situaci rozhodneme financovat.

Co je dlouhodobý investiční produkt (dále jen DIP) a jaký má mechanismus?
16
Úno

Co je dlouhodobý investiční produkt (dále jen DIP) a jaký má mechanismus?

Záměrem státu je podnítit obyvatele České republiky k investování, což je klíčové vzhledem k současným problémům důchodového systému. Od roku 2024 je zaveden nový typ finančního nástroje, známý jako dlouhodobý investiční produkt (DIP), který má za cíl usnadnit přípravu na penzi.

Napište mi