Ikona zámek Členská sekce Napište mi Ikona e-mail

Rozbité čelní sklo aneb když havarijní pojištění nestačí

Rozbité čelní sklo aneb když havarijní pojištění nestačí

Situaci, kdy si jedete po silnici a najednou vám zbloudilý kamínek udělá „krásnou“ mapu přes půlku předního skla, zažil snad každý řidič minimálně jednou za život. Prasklé přední sklo je přitom zapotřebí neprodleně opravit, zejména v zimních měsících, kdy může zamrzlá voda opožděnou opravdu do značné míry zkomplikovat. Větší prasklina ve výhledu řidiče navíc znamená potenciální pokutu a odebrání bodů v případě, že vás zastaví policie.
Mnoho řidičů bylo dřív zvyklých hradit výměnu čelního skla z povinného ručení. Doba se ale změnila a pojišťovny tuto možnost z pojistky vyloučily.

POVINNÉ RUČENÍ SE NA PŘEDNÍ SKLO NEVZTAHUJE

V minulosti bylo celkem jednoduché vyměnit čelní sklo na základě dodání registrační značky auta, které teoretickou škodu (zbloudilý kamínek) způsobilo. Ta byla následně zaplacena z povinného ručení. Lidé se ale postupem času velmi rychle dovtípili toho, že mohou tímto způsobem velmi snadno přijít k novému čelnímu sklu, a tak se strategie pojišťoven změnila.

V současnosti už není možné přičíst vinu řidiči, od kterého kamínek odlétl. Důvodem je fakt, že takový řidič nedokáže nijak škodu ovlivnit. Dřívější postup v podobě nahlášení registrační značky a čerpání z povinného ručení tedy nefunguje.

NAHLÁŠENÍM ŠKODY NA HAVARIJNÍ POJIŠTĚNÍ SI MŮŽETE PŘITÍŽIT

Nyní už víte, že vám povinné ručení v případě rozbitého skla nijak zvlášť nepomůže, a to stejné platí i v případě havarijního pojištění. To může navíc řadě řidičům ještě přitížit. Důvodem je hlavně spoluúčast, která se může vyšplhat až do řádů několika tisíc a snížení slevy pojistného za bezeškodní průběh. Disponujete-li navíc dražším typem vozu, může se vám i rapidně zvýšit cena pojistného v následujícím pojistném období.

Některé pojišťovny navíc škody na skle v rámci havarijního pojištění úplně vylučují.

ZVOLTE SAMOSTATNÉ PŘIPOJIŠTĚNÍ SKEL

Jediným bezpečným řešením je kromě sjednaného havarijního pojištění i samostatné připojištění skla. Zde je spoluúčast na škodě mnohem nižší, často nulová, pojistné plnění nemá vliv na bezeškodní průběh a kryje i škody způsobené dalšími vlivy (havárie, vandalismus, živly).

LIMIT NA POJISTNOU UDÁLOST VERSUS NA ROK

Velký pozor byste si měli dát i na to, jestli je váš limit ujednaný ve smlouvě na škodní událost nebo se jedná o limit, který můžete jako klient uplatnit za jeden pojistný rok.

V praxi to znamená, že je-li váš limit stanovený na pojistnou událost, můžete si o výměnu skla zažádat i několikrát a vždy bude pojišťovnou záležitost vyřízena za vás. To ale nemusí platit v případě ročního limitu – nastavíte-li si jej například na 10 000 Kč a reálná hodnota vašeho skla je 9 000 Kč, pojišťovna vám sklo uhradí, ale pokud by vznikla stejná komplikace ve stejném pojistném roce, pojišťovna by vám uhradila pouze 1 000 Kč a zbytek (8 000 Kč) byste si museli hradit z vlastních financí.

JAKÉ DOKLADY BUDETE PŘI VÝMĚNĚ SKLA POTŘEBOVAT?

JAK U VÝMĚNY ČELNÍHO SKLA POSTUPOVAT?

Samotné vyřízení výměny skla není nijak komplikované. Stačí, když si s výše uvedenými doklady sjednáte opravu se servisem, který vám výměnu vyřídí od 30 minut do 24 hodin. Většina servisů dnes navíc za příplatek zařídí jednání s pojišťovnou a vy se tak nebudete muset prakticky o nic starat (v takovém případě je však nutné dodat úředně ověřenou plnou moc, která servis opravňuje jednat s pojišťovnou). Některé servisy, i když je jich podstatně méně, jednání s pojišťovnou vyřídí automaticky a bez příplatku.


Další články

zobrazit všechny články
Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?
15
Bře

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?

Mnoho lidí, kteří nikdy nepronajímali žádnou nemovitost, říkají, že pronájem je jednoduchý zdroj příjmu za minimum práce, nebo dokonce bez práce. Ovšem jakmile si to člověk vyzkouší, častokrát poměrně rychle zjistí, že to není až tak růžové, jak se na první pohled může zdát.

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?
1
Bře

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?

Představte si, že stojíte před rozhodnutím, kdy si chcete pořídit nové auto nebo bydlení. Dvě nejčastější situace, se kterými se většina z nás již několikrát setkala. Jednou z klíčových otázek při těchto situacích je to, jak se danou situaci rozhodneme financovat.

Co je dlouhodobý investiční produkt (dále jen DIP) a jaký má mechanismus?
16
Úno

Co je dlouhodobý investiční produkt (dále jen DIP) a jaký má mechanismus?

Záměrem státu je podnítit obyvatele České republiky k investování, což je klíčové vzhledem k současným problémům důchodového systému. Od roku 2024 je zaveden nový typ finančního nástroje, známý jako dlouhodobý investiční produkt (DIP), který má za cíl usnadnit přípravu na penzi.

Napište mi