Ikona zámek Členská sekce Napište mi Ikona e-mail

Zelené kartě odzvonilo. Co to znamená pro řidiče?

Zelené kartě odzvonilo. Co to znamená pro řidiče?

Zelená karta se používá jako doklad o zaplacení povinného ručení. Od prvního července letošního roku ale změní svou typicky zelenou barvu na bílou. Za tímto rozhodnutím stojí státy Evropského hospodářského prostoru, které změnu jednohlasně odsouhlasily. Co to přesně znamená pro řidiče?

Zelená karta se používá jako doklad o zaplacení povinného ručení. Od prvního července letošního roku ale změní svou typicky zelenou barvu na bílou. Za tímto rozhodnutím stojí státy Evropského hospodářského prostoru, které změnu jednohlasně odsouhlasily. Co to přesně znamená pro řidiče? To se dozvíte v našem dnešním článku.

KDE BUDE BÍLÁ VERZE KARTY PLATIT?

V základu budou nové karty platit všude tam, kde se využívá systém zelených karet. O tom, jestli země, do které vyrážíte, bílou kartu podporuje, se dozvíte na její zadní straně. Podmínkou platnosti je uvedení rozeznávací značky státu bez toho, aby byl přeškrtnutý.

Zjednodušeně můžeme napsat, že bude platit ve všech zemích Evropského hospodářského prostoru, států uvedených ve vyhlášce Ministerstva financí (Albánie, Andorra, Bosna a Hercegovina, Černá hora, Monako aj.) a zemích, s nimiž uzavřela dohodu Česká kancelář pojistitelů.

VÝHODA BÍLÉ KARTY

Hlavní výhodou nové verze zelené karty je, že při její ztrátě nebo poškození si ji budete moci vytisknout na jakémkoliv bílém papíře. V případě, že se s vaší stávající kartou něco stane, stačí o tom spravit svou pojišťovnu a ona vám obratem pošle novou ve formátu PDF do emailu.

KDE NOVÝ TYP KARTY PLATIT NEBUDE

Některé pojišťovny nabízí povinné ručení bez omezení, ale jsou zde i takové, které na určité státy pojištění odpovědnosti neposkytují. Pokud se vydáte do země, kde karta neplatí, musíte si na hranicích pořídit hraniční pojištění, které vám umožní vozidlo využívat na území cizího státu.

POJIŠŤOVNY S VÝLUKOU

AKTUÁLNÍ KARTU NEMĚŇTE

I když se změna projeví už za pár týdnů, aktuální nositelé zelených karet nemusí panikařit. Jejich karta jim bude trvat do doby platnosti. Pojišťovny navíc mohou do konce června příštího roku tisknout doklad o zaplacení povinného ručení na zelené karty. V praxi to bude vypadat tak, že se nějaký čas budete setkávat se zelenou i bílou verzí.


Další články

zobrazit všechny články
Kapsáři nebo rafinovaní zločinci? Finanční podvody a možnosti, jak se jim vyvarovat
29
Bře

Kapsáři nebo rafinovaní zločinci? Finanční podvody a možnosti, jak se jim vyvarovat

V poslední dekádě zažíváme napříč všemi oblastmi života závratný rozvoj a v poslední polovině zvlášť, a to zejména v informačních technologiích. Proto se s takovou kombinací nešvarů setkáváme vlastně poprvé. Vývoj technologií má však nejen pozitivní přínosy, ale i řadu neblahých aspektů, kdy jedním z nich jsou finanční podvody.

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?
15
Bře

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?

Mnoho lidí, kteří nikdy nepronajímali žádnou nemovitost, říkají, že pronájem je jednoduchý zdroj příjmu za minimum práce, nebo dokonce bez práce. Ovšem jakmile si to člověk vyzkouší, častokrát poměrně rychle zjistí, že to není až tak růžové, jak se na první pohled může zdát.

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?
1
Bře

Jak financovat koupi automobilu či bydlení?

Představte si, že stojíte před rozhodnutím, kdy si chcete pořídit nové auto nebo bydlení. Dvě nejčastější situace, se kterými se většina z nás již několikrát setkala. Jednou z klíčových otázek při těchto situacích je to, jak se danou situaci rozhodneme financovat.

Napište mi